Velikonoce netradičně
Konečně si zase užijeme Velikonoce naplno – s koledníky za dveřmi a celou rodinou pospolu. Pojďme si připomenout, co patří do dětských košíků a povědět, čím okořenit velikonoční menu i tradiční kraslice
Zapomeňte letos na obvyklé barvicí techniky a překvapte blízké netradičními kraslicemi. Vyměňte cibulové slupky za lak na nehty, vosk za metalické plátky a vytvořte si netradiční motivy.
NETRADIČNÍ VAJÍČKA
Co budete potřebovat na mramorovaná vajíčka?
bílá vyfouknutá nebo umělá vajíčka
modrý lak na nehty
špejle
odlakovač
menší plastovou nádobu s vodou pokojové teploty
Do nádoby s vodou nakapejte lak na nehty. Můžete použít pouze jeden odstín modré nebo jich nakombinovat víc, to necháme na vás. Vezměte špejli a opatrně s ní barvy rozmíchejte, aby vznikly originální ornamenty. Teď už se můžete pustit do samotného barvení. Vyfouknutým vajíčkem protáhněte špejli, opatrně ho položte na povrch vody a otáčejte, aby se obarvilo ze všech stran. Mramorovaný motiv je na světě, stačí jen, abyste vajíčko nechali zcela uschnout.
Co budete potřebovat na metalická vajíčka?
bílá vyfouknutá nebo umělá vajíčka
práškové barvy na vajíčka
metalické plátky
štětec
tekuté lepidlo
sklenici s vodou na barvení vajíček
Nejprve si obarvěte vajíčka podle předchozího návodu a nechte dobře uschnout. Štětcem naneste lepidlo na ta místa, na která chcete metalický motiv a nechte lepidlo pár minut zasychat. Pak na vajíčko přitiskněte metalické plátky a prsty je uhlaďte, nepřilepené části odstraňte. Pokud toužíte po méně upraveném vzhledu, hotové vajíčko ještě přejeďte štětcem, metalické štětiny se pak malinko odchlípnou.
VELIKONOČNÍ POCHOUTKY TROCHU JINAK
Přemýšlíte, čím letos pohostíte vaší rodinou a přátele? Vyzkoušejte naše 3 recepty, se kterými menu zůstane tradiční, ale přesto v sobě bude mít špetku nevšední chuti.
Cuketová nádivka
Nádivka k jarním svátkům patří stejně jako koledování a pletení pomlázek. Pokud hledáte, čím letos ozvláštnit vaše velikonoční menu, vyzkoušejte recept s cuketou.
Co budete potřebovat?
500 g cukety
300 g strouhané goudy
300 g polohrubé mouky
300 g anglické slaniny
4 vejce
150 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
2 rajčata
2 červené papriky
1 velkou cibuli
4 stroužky česneku
majoránku
sůl a pepř
prášek do pečiva
máslo na smažení a vymazání formy
Předehřejte si troubu na 200 °C. Cuketu oloupejte, zbavte semínek a nahrubo nastrouhejte. Anglickou slaninu, papriku, rajče a cibuli nakrájejte na malé kousky. Připravenou cibuli dejte s trochou másla orestovat na rozpálenou pánev. Jakmile změkne, prolisujte do pánve česnekové stroužky a počkejte, dokud se směs nerozvoní. Všechny nakrájené ingredience spolu se strouhaným sýrem a orestovanou zeleninou přemístěte do velké mísy, zasypte moukou, práškem do pečiva a kořením a lehce vařečkou promíchejte, aby se ingredience hezky propojily. Vajíčka si rozšlehejte a spolu s olejem je zapracujte do nádivkového těsta. K míchání nepoužívejte mixér, ale měchačku, abyste nepoškodili strukturu finálního pokrmu. Vymažte si plech, vysypte ho moukou, těsto do něj přelijte a rovnoměrně rozprostřete. Vložte do trouby a nechte péct přibližně 40 minut. Že je nádivka hotová, poznáte podle křupavé kůrky na povrchu.
Špaldovo-medový mazanec
Co by to bylo za Velikonoce bez lahodného mazance. Pokud hledáte jeho zdravější alternativu, vyměňte bílou mouku za špaldovou a cukr za přírodní med. Odlehčená dobrota si získá srdce i náročných strávníků.
Co budete potřebovat?
500 g špaldové mouky
200 ml mléka
80 g másla
120 g medu + 20 g na potření
3 žloutky + 1 celé vajíčko
100 g rozinek máčených v rumu (můžou být i klasické)
1 lžičku mleté citronové kůry
1 sáček sušeného droždí
1 lžičku vanilkového extraktu
30 g mandlových plátků na posypání
sůl
Do hrnce vložte máslo spolu s mlékem a zahřejte. Mouku prosejte do velké mísy a přidejte med, žloutky, vanilkové aroma, citronovou kůru, špetku soli a droždí. Poté přilijte teplé mléko a vypracujte těsto. To by mělo být kompaktní a nelepit se na okraje mísy. Jako finální krok zapracujte rozinky. Hotové těsto přikryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte kynout minimálně hodinu. Po hodině těsto zkontrolujte a začněte nahřívat troubu na 180 °C. Na vál nasypte trochu mouky a z kynutého těsta vypracujte úhledný bochánek. Ten přesuňte na vymazaný plech, potřete vajíčkem smíchaným s medem a posypte plátky mandlí. Mazanec pečte 40–50 minut, aby dostal krásně nazlátlou barvu. Abyste poznali, že je hotový, zapíchněte do děj špejli. Pokud ji vytáhnete suchou a čistou, máte upečeno. Před rozkrojením počkejte, než úplně vychladne. Servírujte pocukrovaný nebo s oblíbenou marmeládou.
Vajíčková pomazánka bez vajec
Tolik jste se těšili, že si z vykoledovaných vajec připravíte oblíbenou pomazánku, ale vaše ratolesti přišly s košíkem plným sladkostí? Nezoufejte, máme pro vás recept na pomazánku, která sice chutná jako vajíčková, přesto ji zvládnete i bez košíku natvrdo uvařených vajec. Základem je oblíbené tofu a tajnou ingrediencí vulkanická sůl.
Co budete potřebovat?
100 g tofu natural
1 lžičku soli kala namak
1 lžičku mleté kurkumy
4 lžíce olivového oleje
1 lžičku dijonské hořčice
1 malou cibuli
pepř a sůl
4 lžíce vody
Nejprve tofu zbavte přebytečného nálevu. Zabalte ho do kuchyňské utěrky a pořádně ho stiskněte, abyste z něj dostali co nejvíce tekutiny. Pokud máte čas, můžete ho nechat několik minut zatížené. Není to ovšem nezbytně nutné. Vysušené tofu dejte do vyšší nádoby spolu se zbytkem ingrediencí a rozmixujte tyčovým mixérem, aby vám vznikla hladká pomazánka. Její konzistenci upravujte vodou a olejem podle chuti. Pokud byste chtěli hrubší konzistenci, vyměňte mixér za sekáček a finální kroky proveďte za pomoci vidličky. Servírujte na čerstvém chlebu nebo jednohubkách, stejně jako jste zvyklí u klasické vajíčkové pomazánky.
Čerstvé suroviny najdete v Supermarketu Albert. Pokud vám chybí stolní mixér, nebo jiný kuchyňský spotřebič, nezklame vás DATART. Hledáte-li nové nádobí a pánve prvotřídní kvality, mrkněte se v prodejně Potten & Pannen - Staněk, která se zaměřuje na prémiové značky. V PALLADIU zamiřte také do Tescomy, kde mají široký sortiment nádobí i potřeb do kuchyně a vybere si tam opravdu každý.
VELIKONOČNÍ KOLEDA
Velikonoce mají v lásce hlavně děti. Každý rok si přinesou štědrou koledu plnou sladkostí a dobrot. Bohužel ale často převažuje kvantita nad kvalitou výrobků a děti končí s bolavými bříšky. Co dávat ratolestem, abyste jim vykouzlili úsměv na tváři a zároveň šetřili jejich organismus?
Nemusíte se zcela vyhýbat čokoládovým figurkám a jiným sladkým dobrotám, ale dbejte na to, aby místo několika levných čokolád a sušenek s velkým obsahem umělých látek a ztužených tuků dostaly jednoho králíčka plného kvalitních surovin. Takové najdete například v prodejnách LINDT, Manner či Marks & Spencer - Fresh Food.
Vedle typických sladkostí je skvělou volbou jak čerstvé, tak zejména lyofilizované neboli mrazem sušené ovoce. To v zásadě neobsahuje žádný přidaný cukr a vydrží i několik týdnů. Dále můžete přidat přírodní oříšky, ať už kešu, pekanové, lískové nebo mandle. Právě ořechy jsou totiž skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů, minerálních látek a zejména tuků, které dětské i dospělé tělo potřebuje.
LINDOR plechovka Vajičko 250g, LINDT, orientační cena 349 Kč, Velikonoční zajíček z mléčné čokolády, Marks & Spencer, orientační cena 89 Kč, Mix Minis, Manner, orientační cena 69 Kč, Dutá vajíčka z mléčné čokolády a sáček ovocných žvýkacích bonbónů, Marks & Spencer, orientační cena 199 Kč, Kuřátka s nugátovým krémem, Manner, orientační cena 49 Kč, Velikonoční vajíčka mléčná čokoláda 180g, LINDT, orientační cena 125 Kč, Bio banány lyofilizované, dm drogerie markt, orientační cena 94 Kč.
Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Jejich ceny se můžou měnit.
Zdroj fotografií: Shutterstock