Rychlé polévky, které vás nejen zahřejí, ale i zasytí
Hledáte recept na něco, co vás v této době zaručeně zahřeje a přitom i na nějaký čas zasytí? A nechcete při jeho přípravě trávit spoustu času v kuchyni? Pak vyzkoušejte tyto naše 4 recepty na polévky, které si určitě po jejich vyzkoušení zařadíte do vaší rodinné kuchařky.
Krémová česnečka
Kdo by neznal poctivou česnečku? Ta jistě zachránila nejednoho z nás při nemoci nebo po noci strávené ve víru velkoměsta. My jsme ji pro vás připravili v krémovém provedení! Ta má všechny benefity té tradiční, ale přinese do vaší kuchyně nový nádech.
Co budete potřebovat?
- 2 palice česneku (podle chuti)
- 1 větší cibuli
- 2 lžíce másla nebo olivového oleje
- 500 ml kuřecího, nebo zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- 4 středně velké brambory
- sůl a pepř na dochucení
- pečivo na krutony
- opečenou slaninu
Orestujte a másle jemně nakrájenou cibuli. Zatímco cibule chytá zlatavou barvu, připravte si stroužky česneku. Nebojte se velkého množství, uvidíte, že si na polévce každý pochutná. Česnek prolisujte k osmahlé cibuli a restujte, dokud se nerozvoní. Přidejte oloupané brambory, nakrájené na menší kostičky a za stálého míchání brambory lehce osmahněte. Základ zalijte připraveným vývarem. Pokud nemáte čas na přípravu domácího vývaru, v Albertu najdete dokonalou náhradu – kuřecí či zeleninový vývar značky Vitana. Na středním plameni vařte, dokud brambory nezměknou, přibližně 15 minut. Obsah hrnce rozmixujte pomocí tyčového mixéru a postupně přidávejte smetanu, dokud nedosáhnete kýžené konzistence. Je jenom na vás, jestli polévku necháte spíše hustší, nebo jestli preferujete tekutější konzistenci. Dochuťte solí a pepřem a servírujte s krutony a kousky opečené slaniny.
Africká polévka s burákovým máslem
Další polévka má kořeny v Africe, pro jejíž kuchyni jsou typické luštěniny a rýže. Netradiční je i použití burákového másla, které známe spíš ze sladkých receptů. Nebojte se v kuchyni experimentovat a pustit si do ní trochu exotiky. Uvidíte, že nebudete litovat.
Co budete potřebovat?
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 střední červenou cibuli
- 2 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- chilli koření podle chuti
- sůl a pepř
- kmín
- 180 g burákového másla
- 1 plechovku cizrny
- hrst baby špenátu
- 100 g rajčatového protlaku
- drcené arašídy
- koriandr
- basmati rýži
V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zázvor. Po chvíli přisypte koření a za stálého míchání čekejte, až se směs rozvoní. Zahustěte rajčatovým protlakem, který po chvíli začne v hrnci karamelizovat. Do připraveného základu vmíchejte burákové máslo, přidejte cizrnu zbavenou nálevu a listy baby špenátu. Následně vše zalijte vývarem, zakryjte pokličkou a nechte vařit přibližně 15 minut, aby se všechny chutě propojily. Podávejte s basmati rýží, ozdobené drcenými arašídy a koriandrem.
Dýňová polévka z pečeného česneku
Dodejte klasické dýňové polévce trochu šmrncu a rozvoňte ji pečeným česnekem. Uvidíte, že i malé detaily dělají velký rozdíl v chuti.
Co budete potřebovat?
- 1 středně velkou dýni
- 1 cibuli
- 1 palici česneku
- olivový olej
- 125 ml smetany na vaření
- 1 lžičku muškátového oříšku (nejlepší je čerstvě nastrouhaný, ale můžete si usnadnit práci již připraveným)
- sůl a pepř
- dýňová semínka
- hobliny parmazánu
Předehřejte si troubu na 200 °C. Dýni omyjte a rozkrojte na poloviny, vydlabejte a položte řeznou stranou na plech vyložený pečícím papírem. Vedle umístěte rozkrojenou cibuli, stroužky česneku, zakápněte olivovým olejem a nechte péct do změknutí, přibližně 50 minut. Jakmile bude dýně hotová, nakrájejte ji na kostičky a spolu s oloupanou cibulí a česnekem přemístěte do většího hrnce. Vše zalijte 250 ml horké vody a rozmixujte dohladka. Hustou směs dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem, zalijte smetanou na vaření a postupně přimíchávejte vodu, dokud nedosáhnete oblíbené konzistence. Servírujte s orestovanými dýňovými semínky a hoblinkami parmazánu.
Francouzská cibulačka
Poznejte Francii z pohodlí domova. Zapečená polévka, jejíž chuť je zvýrazněna bílým vínem, je oblíbeným pokrmem Francouzů a zahřeje vás i v těch největších mrazech.
Co budete potřebovat?
- 5–6 cibulí
- 3 lžíce másla
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce mouky
- 100 ml bílého suchého vína
- 1,5 l vývaru
- čajovou lžičku sójové omáčky
- 2 bobkové listy
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- sůl a pepř
- olivový olej
- bagetku
- sýr Gruyère (můžete zaměnit za goudu nebo parmazán)
Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. V hrnci rozehřejte 3 lžíce másla, přidejte cibuli a za stálého míchání ji nechte zkaramelizovat. Důležité je kontrolovat, aby se cibule nespálila. Po přibližně 3 minutách přidejte česnek a pokračujte v míchání. Jakmile je cibule hotová, zahustěte ji moukou a zalijte vínem. Důležité je předejít spálení, a proto odlupujte zkaramelizované kousky z hrnce. Směs zalijte vývarem a sójovou omáčkou, přidejte tymián a bobkový list a přiveďte k varu. Jakmile se polévka začne vařit, stáhněte plamen a nechte probublávat přibližně 15 minut.
Mezitím si na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm plátky bagetky.
Uvařenou polévku dochuťte solí a pepřem a rozdělte do talířů. Polévku podávejte s opečenými bagetkami, posypanou strouhaným sýrem. Pokud chcete připravit cibulačku přesně jako Francouzi, vložte ji ještě do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte do rozpuštění sýru.
Čerstvé suroviny najdete v Supermarketu Albert a opravdoví sýroví gurmáni si přijdou na své v Ráji sýrů. Pokud hledáte nové nádobí a pánve prvotřídní kvality, najdete je v prodejně Potten & Pannen, která se zaměřuje na prémiové značky. V PALLADIU zamiřte také do Tescomy, kde mají široký sortiment nádobí i potřeb do kuchyně a vybere si tam opravdu každý.
Zdroj fotek: shutterstock.com