Rychlé polévky, které vás nejen zahřejí, ale i zasytí

Hledáte recept na něco, co vás v této době zaručeně zahřeje a přitom i na nějaký čas zasytí? A nechcete při jeho přípravě trávit spoustu času v kuchyni? Pak vyzkoušejte tyto naše 4 recepty na polévky, které si určitě po jejich vyzkoušení zařadíte do vaší rodinné kuchařky. 

Krémová česnečka

Microsite_polevky_02

Kdo by neznal poctivou česnečku? Ta jistě zachránila nejednoho z nás při nemoci nebo po noci strávené ve víru velkoměsta. My jsme ji pro vás připravili v krémovém provedení! Ta má všechny benefity té tradiční, ale přinese do vaší kuchyně nový nádech.

Co budete potřebovat?

  • 2 palice česneku (podle chuti)
  • 1 větší cibuli
  • 2 lžíce másla nebo olivového oleje
  • 500 ml kuřecího, nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 4 středně velké brambory
  • sůl a pepř na dochucení
  • pečivo na krutony
  • opečenou slaninu

Orestujte a másle jemně nakrájenou cibuli. Zatímco cibule chytá zlatavou barvu, připravte si stroužky česneku. Nebojte se velkého množství, uvidíte, že si na polévce každý pochutná. Česnek prolisujte k osmahlé cibuli a restujte, dokud se nerozvoní. Přidejte oloupané brambory, nakrájené na menší kostičky a za stálého míchání brambory lehce osmahněte. Základ zalijte připraveným vývarem. Pokud nemáte čas na přípravu domácího vývaru, v Albertu najdete dokonalou náhradu – kuřecí či zeleninový vývar značky Vitana. Na středním plameni vařte, dokud brambory nezměknou, přibližně 15 minut. Obsah hrnce rozmixujte pomocí tyčového mixéru a postupně přidávejte smetanu, dokud nedosáhnete kýžené konzistence. Je jenom na vás, jestli polévku necháte spíše hustší, nebo jestli preferujete tekutější konzistenci. Dochuťte solí a pepřem a servírujte s krutony a kousky opečené slaniny.

 

Africká polévka s burákovým máslem

Microsite_polevky_03

Další polévka má kořeny v Africe, pro jejíž kuchyni jsou typické luštěniny a rýže. Netradiční je i použití burákového másla, které známe spíš ze sladkých receptů. Nebojte se v kuchyni experimentovat a pustit si do ní trochu exotiky. Uvidíte, že nebudete litovat.

Co budete potřebovat?

  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 střední červenou cibuli
  • 2 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • chilli koření podle chuti
  • sůl a pepř
  • kmín
  • 180 g burákového másla
  • 1 plechovku cizrny
  • hrst baby špenátu
  • 100 g rajčatového protlaku
  • drcené arašídy
  • koriandr
  • basmati rýži

V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zázvor. Po chvíli přisypte koření a za stálého míchání čekejte, až se směs rozvoní. Zahustěte rajčatovým protlakem, který po chvíli začne v hrnci karamelizovat. Do připraveného základu vmíchejte burákové máslo, přidejte cizrnu zbavenou nálevu a listy baby špenátu. Následně vše zalijte vývarem, zakryjte pokličkou a nechte vařit přibližně 15 minut, aby se všechny chutě propojily. Podávejte s basmati rýží, ozdobené drcenými arašídy a koriandrem.

 

Dýňová polévka z pečeného česneku

Microsite_polevky_04

Dodejte klasické dýňové polévce trochu šmrncu a rozvoňte ji pečeným česnekem. Uvidíte, že i malé detaily dělají velký rozdíl v chuti.

Co budete potřebovat?

  • 1 středně velkou dýni
  • 1 cibuli
  • 1 palici česneku
  • olivový olej
  • 125 ml smetany na vaření
  • 1 lžičku muškátového oříšku (nejlepší je čerstvě nastrouhaný, ale můžete si usnadnit práci již připraveným)
  • sůl a pepř
  • dýňová semínka
  • hobliny parmazánu

Předehřejte si troubu na 200 °C. Dýni omyjte a rozkrojte na poloviny, vydlabejte a položte řeznou stranou na plech vyložený pečícím papírem. Vedle umístěte rozkrojenou cibuli, stroužky česneku, zakápněte olivovým olejem a nechte péct do změknutí, přibližně 50 minut. Jakmile bude dýně hotová, nakrájejte ji na kostičky a spolu s oloupanou cibulí a česnekem přemístěte do většího hrnce. Vše zalijte 250 ml horké vody a rozmixujte dohladka. Hustou směs dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem, zalijte smetanou na vaření a postupně přimíchávejte vodu, dokud nedosáhnete oblíbené konzistence. Servírujte s orestovanými dýňovými semínky a hoblinkami parmazánu.  

 

Francouzská cibulačka

Microsite_polevky_05

Poznejte Francii z pohodlí domova. Zapečená polévka, jejíž chuť je zvýrazněna bílým vínem, je oblíbeným pokrmem Francouzů a zahřeje vás i v těch největších mrazech.

Co budete potřebovat?

  • 5–6 cibulí
  • 3 lžíce másla
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce mouky
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 1,5 l vývaru
  • čajovou lžičku sójové omáčky  
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžičku sušeného tymiánu
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • bagetku
  • sýr Gruyère (můžete zaměnit za goudu nebo parmazán)

Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky. V hrnci rozehřejte 3 lžíce másla, přidejte cibuli a za stálého míchání ji nechte zkaramelizovat. Důležité je kontrolovat, aby se cibule nespálila. Po přibližně 3 minutách přidejte česnek a pokračujte v míchání. Jakmile je cibule hotová, zahustěte ji moukou a zalijte vínem. Důležité je předejít spálení, a proto odlupujte zkaramelizované kousky z hrnce. Směs zalijte vývarem a sójovou omáčkou, přidejte tymián a bobkový list a přiveďte k varu. Jakmile se polévka začne vařit, stáhněte plamen a nechte probublávat přibližně 15 minut.

Mezitím si na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm plátky bagetky.

Uvařenou polévku dochuťte solí a pepřem a rozdělte do talířů. Polévku podávejte s opečenými bagetkami, posypanou strouhaným sýrem. Pokud chcete připravit cibulačku přesně jako Francouzi, vložte ji ještě do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte do rozpuštění sýru.

Čerstvé suroviny najdete v Supermarketu Albert a opravdoví sýroví gurmáni si přijdou na své v Ráji sýrů. Pokud hledáte nové nádobí a pánve prvotřídní kvality, najdete je v prodejně Potten & Pannen, která se zaměřuje na prémiové značky. V PALLADIU zamiřte také do Tescomy, kde mají široký sortiment nádobí i potřeb do kuchyně a vybere si tam opravdu každý.  

Zdroj fotek: shutterstock.com

#vsechnastories #zdravi #mňamky