Jak správně vybrat produkt na opalování

Během letních dní je potřeba obzvlášť chránit pokožku před škodlivými účinky UV záření. A to ať už jdete jen na procházku do města, nebo hodláte strávit celý den na pláži. V současnosti však existuje tolik produktů na opalování, že je čím dál tím náročnější se v nich vyznat. Přinášíme vám proto průvodce opalovací kosmetikou s tipy na konkrétní produkty z nabídky obchodů v Palladiu.

Na čem závisí výběr opalovací kosmetiky

1. Ochranný faktor (SPF) přípravku

Určitě znáte zkratku SPF neboli sun protection factor, tedy ochranný sluneční faktor. Čím vyšší je hodnota SPF, tím vyšší ochranu před spálením vaše pokožka získá. Vždy si proto hlídejte, abyste v létě používali produkty minimálně s SPF 30 a ideálně ty, které kromě UVB záření chrání také před UVA paprsky. Ty totiž pronikají do hlubších vrstev pokožky, kvůli čemu urychlují její stárnutí a mohou způsobovat rakovinu.

2. Typ vaší pokožky

Pokud máte mastnou a problematickou pleť, používejte oil-free produkty, které vám nebudou ucpávat póry. Některé značky dnes vyrábí dokonce anti-sand opalovací kosmetiku, která odpuzuje písek, nemá lepkavou strukturu a rychle se vstřebává. Abyste minimalizovali riziko alergické reakce, používejte hypoalergenní přípravky nebo ekologické produkty, které jsou šetrné jak k planetě, tak i vaší kůži.

3. Chemické vs. minerální složení přípravku

Minerální opalovací krémy neabsorbují sluneční paprsky tak jako ty chemické, ale fungují jako štít mezi pokožkou a sluncem. Naším tipem je ultralehká sluneční ochrana na obličej s výlučně minerálními filtry SPF 50 Mineral Sunscreen Fluid od Clinique. Produkt před nanesením dobře protřepejte a aplikujte ho alespoň 15 minut před pobytem na slunci a pak znovu každé 2 hodiny.

o1SPF 50 Mineral Sunscreen Fluid for Face, Clinique, orientační cena 980 Kč


Druhy opalovací kosmetiky 

1. Opalovací krém

Krém je jedním z nejstarších typů opalovací kosmetiky. Zpravidla má hutnější texturu a je vhodný především pro obličej. Představuje ideální volbu pro ty z vás, kteří preferují opravdu důkladnou ochranu.

2. Opalovací mléko

Opalovací mléko se snadno nanáší, protože se dobře roztírá a rychleji se vstřebává. Použít ho můžete na celé tělo. Vyzkoušejte například mléko na opalování ve spreji OF 50+ od Yves Rocher z rostlinných výtažků z máčky přímořské. Podporuje tvorbu melaninu, stimuluje přirozené schopnosti pleti bránit se před negativními účinky slunečního záření a chrání pleť proti stárnutí. Dostupné je navíc v praktickém balení s pumpičkou.

o3

Mléko na opalování ve spreji OF 50+, Yves Rocher, orientační cena 699 Kč

3. Opalovací sprej nebo mlha

Sprej ocení v létě především rodiče, jejichž děti příliš dlouho neposedí a potřebují jim rychle aplikovat ochranu před sluncem. Opalovací mlha pak potěší především sportovce, kteří potřebují okamžitý osvěžující efekt. Skvělým pomocníkem bude SUN SPORT Osvěžující mlha SPF50 značky Lancaster, která je odolná vůči vodě i potu a lze ji aplikovat i na mokrou pokožku.

o7

SUN SPORT Osvěžující mlha SPF50, Lancaster, Sephora, orientační cena 952 Kč

4. Olej na opalování

Olej poskytuje pokožce ochranu a péči v jednom, zanechává ji vyživenou, hebkou a lesklou. Zajděte si pro Nubian olej na opalování OF20 do dm drogerie markt v Palladiu a dopřejte si zlatavé opalování díky betakarotenu, vitamínu E a dalším složkám.

o6Olej na opalování OF20, Nubian, dm drogerie markt, orientační cena 129 Kč

5. Opalovací tyčinky

Díky opalovacím tyčinkám se už nemusíte bát spáleného nosu, uší, rtů, ramen a dalších citlivých nebo hůře dostupných oblastí těla. SUN opalovací krém v tyčince SPF 50+ od Dermacol je voděodolný, hypoalergenní, bez parfemace a parabenů a nezanechává bílé stopy.

o2SUN opalovací krém v tyčince SPF 50+, Dermacol, orientační cena 209 Kč

 

6. Pěna na opalování

Opalovací pěny se v posledních letech těší velké popularitě díky své lehké textuře a snadnému nanášení. Naším posledním tipem tak je pěna na opalování s aloe vera a vysokým obsahem D Panthenolu 9 % od Panthenol, která napomáhá regeneraci zarudlé podrážděné pokožky.

o5

Pěna po opalování Aloe Vera, Panthenol, dm drogerie markt, orientační cena 169 Kč

Naše tipy na závěr

Aby si opalovací přípravek udržel svou účinnost, aplikujte ho každé cca 2 hodiny. I takové banální pocení vašeho těla má totiž na účinnost přípravku značný vliv. Přípravku nanášejte dostatečné množství. Podle dermatologů je ideálním množstvím 6 čajových lžiček na tělo průměrné dospělé osoby.

A nezapomínejte ani na péči po opalování. Kupte si chladivý gel po opalování. Po opalování je potřeba kůži zregenerovat a hydratovat ji. Použijte produkty po opalování obsahující aloe vera nebo D-panthenol a zklidněte podrážděná místa. V prodejně Rituals pořídíte například chladivý sprchový gel s lotosovým květem, bílým čajem a hydra boost complet, který vaši kůži zvláční.

o4Karma After Sun Cooling Shower Gel, Rituals, orientační cena 250 Kč


Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Jejich ceny se můžou měnit.

Zdroj fotografií: Shutterstock a nájemci prodejen z PALLADIA

#vsechnastories #zdravi #rady #leto2024 #opalovani