Zdravé polévky babího léta

S klesající teplotou přichází i změna našich chutí. Najednou bychom si nejraději pochutnávali jen na teplých a hutnějších jídlech, která nás pořádně zahřejí. Ideálním parťákem, který ukojí chutě spojené s babím létem, jsou polévky. Protože polévka je grunt, kdo ji nejí, bude špunt! Tak se pojďme podívat na ty, které si uvařit z aktuálně dostupných surovin, nebo třeba ze zásob rajčat, které nám zahrádka (nebo balkon) přes léto vyplodila.

Polévka z cizrny, kuskusu a hříbků

1 lžička másla 1 lžička olivového oleje 4 houby 1 cibule 2 stroužky česneku 1 plechovka cizrny 4 hrnky vývaru kuskus 1 plechovka krájených rajčat větvička rozmarýnu čerstvý koriandr Postup: Na lžičce másla a olivového oleje zpěňte cibulku, až zesklovatí, přidejte dva stroužky česneku nakrájené na plátky, až zavoní, přidejte nakrájené houby. Asi po pěti minutách přidejte plechovku rajčat, přikryjte poklicí, stáhněte plamen a nechte 20 minut povařit. Poté přilijte čtyři hrnky vývaru, až probublá, přidejte cizrnu a nasekaný rozmarýn, nechte krátce povařit, přisypte kuskus, po minutě vypněte a nechte dojít. Podávejte s čerstvým koriandrem a lžící zakysané smetany.

Potřebné ingredience zakoupíte v supermarketu Albert (patro -2) nebo v oddělení FRESH FOOD prodejny Marks & Spencer (patro 0, 1).


Lehká dýňová, která zahřeje

Ingredience: 1 dýně hokkaido 2 lžíce červené čočky 2 cibule 4 lžíce slunečnicového oleje 1 lžička provensálského koření 2 celé badyány 1 celá skořice 1 lžička hrubozrnné soli 1 lžíce čerstvého zázvoru 100 ml rostlinné smetany 4 lžíce černého sezamového semínka Postup: Dýni umyjte, vydlabejte semínka a nakrájejte na měsíčky. Smíchejte se 2 lžícemi oleje, hrubozrnnou solí, provensálským kořením a pečte doměkka při 170 °C. Cibuli nakrájejte nahrubo a osmahněte na oleji. Přidejte červenou čočku, badyán, skořici, zázvor, osmahněte a zalijte 1 litrem vody. Vařte asi 15 minut. Z vývaru vyjměte koření, přidejte upečenou dýni, povařte a rozmixujte do hladkého krému. Polévku zjemněte na talíři rostlinnou smetanou a posypte opraženým sezamovým semínkem.

Potřebné ingredience zakoupíte v supermarketu Albert (patro -2) a dm drogerie market (patro -2).

 

Rajčatovo mandlová polévka

680 g rajčat 500 ml vody 200 ml mandlové smetany 100 g mandlí 3 lžíce sušené třtinové šťávy 1 lžička soli 2 lžičky ghí 1 lžíce olivového oleje 1 lžička bazalky Postup: Mandle zalijte horkou vodou, po pěti minutách oloupejte a cca 70 g rozmixujte na konzistenci hrubší mouky. Na jedné lžičce ghí rozmixované mandle restujte na středním plameni cca 10 minut, dokud se nerozvoní a nezezlátnou. V hrnci rozehřejte olivový olej a vsypte nakrájená rajčata. Ochuťte solí, sušenou třtinovou šťávou a bazalkou. Vsypte orestované mleté mandle, vlijte mandlovou smetanu a polévku chvíli povařte. Poté rozmixujte tyčovým mixérem. Zbývající oloupané mandle nasekejte na plátky a na lžičce ghí orestujte dozlatova. Zdobte jimi jednotlivé porce.

Potřebné ingredience zakoupíte v supermarketu Albert (patro -2) nebo v oddělení FRESH FOOD prodejny Marks & Spencer (patro 0, 1).

#vsechnastories