Recepty na jednoduché vánoční cukroví – s cukrem a moukou, nebo bez
Kokosové rohlíčky
Suroviny: 250 g krupicového cukru 125 g másla 125 g kokosu 1 lžička prášku do pečiva 100 g polohrubé mouky na dokončení 100 g hořké čokolády
Postup: Ze surovin vypracujte těsto a nechte jej hodinu v lednici odpočinout. Těsto vmáčkněte do dobře vymazaných formiček na rohlíčky a pečte v troubě vyhřáté na 170°C dozlatova. Po upečení nechte jen krátce zchladnout a ještě teplé je z formiček opatrně vyklepněte. Nechte zcela vychladnout a konce rohlíčku namáčejte v rozehřáté čokoládě. Skládejte je na pečicí papír a nechte ztuhnout.
Linecká kolečka a hvězdičky
Suroviny: 300 g hladké mouky, prosáté 60 g moučkového cukru, prosátého 160 g másla 2 žloutky 1–2 lžičky citronové šťávy citronová kůra z 1/2 citronu
Postup: Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové šťávy i kůry ručně vypracujte soudržné těsto. Zabalte jej do potravinářské fólie a nechte minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc, odpočinout v lednici.
Troubu předehřejte na 180°C a plech s nižším okrajem vyložte pečicím papírem. Vychlazené těsto vyválejte na plát o tloušťce 3-4mm a vykrajujte z něj kolečka, hvězdičky, nebo jiné tvary a skládejte je na plech. U poloviny dílků vykrojte na plechu střed - opět kolečkem, srdíčkem či hvězdičkou. Pečte cca 6–8 minut dozlatova. Nechte zcela vychladnout, slepujte rybízovou nebo malinovou marmeládou a nechte rozležet.
Rumové kuličky bez bílé mouky a cukru
Suroviny na 10 menších kuliček: 2 lžíce kakaového prášku (neslazeného) 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje 1 lžíce čekankového sirupu nebo sladidla, které používáte 2 lžíce mandlové mouky 6 lžic sušeného kokosu + 2 lžíce na obalení 2 lžíce rumu pár kapek vanilkového extraktu Postup: Přidejte všechny suché přísady (kakaový prášek, mandlová mouka, sušený kokos, sladidlo) do středně velké mísy a vše promíchejte. Přidejte rum, vanilkový extrakt a rozpuštěný kokosový olej. Vytvarujte kuličky a obalte je ve zbývajícím kokosu. Obalené kuličky umístěte na tácek a nechte v lednici minimálně třicet minut ztuhnout. Recept: @podzvonarkouzvontePistáciové sušenky bez bílé mouky a cukru
Suroviny na 10-12 kousků: 2 hrnky mandlové mouky, velmi jemné 2-3 lžíce sladidla erytritol nebo jaké používáte 1 lžička vanilkového extraktu 1/2 hrnku nesolených pistácií 6 lžíc másla nebo ghí Postup: Všechny ingredience dobře promíchejte. Vypracujte z těsta váleček a pevně zabalte do potravinářské fólie. Nechte odležet v lednici třicet minut. Poté těsto vybalte a nakrájejte na silnější kolečka. Ta pokládejte na plech s pečicím papírem. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte 12 minut nebo dozlatova na okrajích. Nechte vychladnout na plechu! Recept: @podzvonarkouzvonteFota: Shutterstock