Neobvyklé recepty z cukety, které musíte vyzkoušet

Cuketová sezóna je v plném proudu a  vy nevíte, co s ní? Máme pro vás 3 neobyvklé recepty, po kterých se budete olizovat až za ušima. A nemusíte se bát - jako vždy to budou rychlovky. Jíte cuketu stále na jeden způsob? Zaručujeme, že si ji můžete dát ke snídani, k obědu i k večeři a nikdy to nebude stejné, nebo nuda! 
O cuketě  Cuketa je oblíbenou zeleninou, která je z 90 % tvořená vodou a další důležitou složkou je vláknina. Díky vysokému obsahu vody se cuketa řadí mezi potraviny dietní -  pokud jste na čísla, bude vás  zajímat informace, že 100 g cukety = pouhých 20 kcal. Loupat nebo neloupat? Neloupat! Právě ve slupce je obsažen například vitamín E a byla by velká škoda se o něj ochudit. V plodu pak můžete objevit hořčík, vápník, draslík, železo a také několik vitamínů skupiny B.  CUKETOVÉ MUFFINS KE SNÍDANI  shutterstock_381305857 Co budete potřebovat: 
  • půl hrnku strouhané cukety
  • hrst špenátu
  • půl hrnku strouhané mrkve
  • lžičku kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • 100 g pohankové mouky
  • hrst drcených oříšků (kešu, vlašské)
  • hrst vloček
  • 3 lžíce oleje
  • sůl, pepř
Postup:  1. V míse smíchejte mouku, kypřící prášek, oříšky. Rozpalte troubu na 180 °C. 2. V jiné míse vyšlehejte vajíčka s olejem.  Přidejte cuketu, mrkev, špenát a postupně přisypávejte i suchou část z první misky. Promíchejte a dochuťte. 3. Do formy na muffins rozložte papírové košíčky a postupně je naplňte vzniklou směsí. Pečte v troubě na 180 °C asi 15 minut.   CUKETOVÉ ŠPAGETY K OBĚDU  shutterstock_303378617   Cuketa je skvěle stravitelná i za syrova. Proto se stala pro všechny raw nadšence skvělou náhradou klasických těstovin. Vyzkoušejte tento rychlo-recept a pokud nefandíte raw stravě, klidně na chvilku pusťte i pánev. Cuketové špagety můžete vytvořit pomocí speciálního přístroje na jejich vytváření, nebo si pomoci klasickou škrabkou, kterou má v kuchyni úplně každý. Co budete potřebovat: 2 mladé cukety střední  velikosti olivový olej sůl, pepř 10 cherry rajčátek stroužek česneku oblíbené pesto (doporučuji koupit v Marks & Spencer) tvrdý sýr Postup:  1. Omyjte cukety a pomocí škrabky (nebo přístroje) vytvořte tenké proužky  cuket. Malinko osolte a pokapejte olivovým olejem - vše v misce promíchejte rukama, aby se olej a sůl rozmístily rovnoměrně. 2. Na pánev kápněte trošku olivového oleje a orestujte jemně rajčata (tak aby se neroztekla) s najemno pokrájeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem tak, jak máte nejraději. 3. Do mísy k cuketám přídejte vaše oblíbené pesto - skvěle chutná bazalkové nebo z medvědího česneku. Přidejte orestovaná rajčátka, jemně promíchejte a nahoru ozdobte  sýrem.   CUKETOVÉ PLACKY K VEČEŘI  shutterstock_341209880 Co budete potřebovat:  jednu velkou cuketu dvě drobné mrkve (pro dodání pěkné barvy) 100 g sýru (třeba Gouda) 1 stroužek česneku oblíbené bylinky 3 lžíce pohankové mouky 2 vejce sůl, pepř a olivový olej Postup:  1. Cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy, posolte a nechte chvilku odstát - pustí vodu. Tu poté odlijte. Přistrouhejte na jemno mrkev a sýr. Do směsi pak dejte třený česnek, dochuťte bylinkami, přidejte pohankovou mouku a zalijte rozšlehanými vajíčky. Vše v míse důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem. 2. Rozpalte teflonovou pánev a tvořte na ni malé placky, opékejte z obou stran. 3. K placičkám si připravte oblíbený salát nebo jednoduchý dip. Skvěle chutná mix jogurtu, česneku a bylinek.   Všechny ingredience najdete v supermarketu Albert (patro -2), Marks & Spencer – Fresh Food (patro +1) a dm drogerie markt (patro – 2).      Zdroj fotografií: Shutterstock  
#vsechnastories