Jaro na talíři
Na jaře se nejvíc těšíme na naše české bílé zlato – chřest, na křupavé mrkvičky a na šťavnaté kedlubny. Jedná se o nejoblíbenější druhy jarní zeleniny, plné vlákniny, vitamínů a minerálů. Vyzkoušejte jejich blahodárné účinky v našich neobvyklých receptech.
INSPIRACE Další nápady na netradiční a zdravé recepty najdete v kuchařce Lehká kuchyně, LUXOR, (patro –2, –1).
DO PRÁCE Zdravý oběd nebo svačinu si můžete zakoupit v Supermarketu ALBERT (patro -2) a v UGO Salaterii (patro +2).
KRÉMOVÁ CHŘESTOVÁ POLÉVKA
INGREDIENCE Na 6 porcí: 3 lžíce másla 3–4 malé šalotky, na tenká kolečka 1 brambora, cca 100 g (varný typ C), na tenké plátky 650 g bílého chřestu, oloupaného, zbaveného dřevnatých konců, nakrájeného na cca 3cm kousky 1,5 litru drůbežího či zeleninového vývaru 125 ml 12% smetany na vaření mořská sůl a čerstvě mletý pepř 2 výhonky zeleného chřestu a jedlé kvítky (macešky, fialky, kvítky pažitky, brutnák…) na ozdobení 2 lžíce lanýžového či extra panenského olivového oleje POSTUP ■ V hrnci na středním ohni opečte na másle doměkka šalotku, pak přidejte bramboru a chřest a dobře promíchejte. Zmírněte oheň a opékejte, až chřest začne měknout. Vlijte vývar a přiveďte k varu. Vařte 5 minut. ■ Nechte polévku trochu zchladnout a rozmixujte ji dohladka. Opět přiveďte k varu, vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete. ■ Nakrájejte pár tenoučkých koleček ze zeleného chřestu zbaveného tuhých konců. Výhonky zeleného chřestu škrabkou nakrouhejte na tenké podlouhlé plátky. ■ Polévku podávejte ozdobenou kolečky a plátky chřestu a kvítky, pokapanou lanýžovým či olivovým olejem. Ingredience na tuto polévku seženete v Supermarketu ALBERT (patro -2).KUŘECÍ PRSA SE ŠALVĚJOVÝM MÁSLEM & MRKVOVO-POMERANČOVÝM SALÁTEM
INGREDIENCE Na 4 porce: 4 kuřecí prsní řízky s kůží (po 200 g) 80 g změklého másla 1 lžíce nasekaných lístků tymiánu 2 lžičky najemno nasekaných čerstvých lístků šalvěje 1 lžíce najemno nastrouhaného parmazánu sůl a čerstvě mletý pepř olivový olej čerstvé rustikální pečivo k podávání (nemusí být) SALÁT: 1 větší svazek ředkviček, na tenká kolečka 3–5 mrkví (podle velikosti), na šikmé delší plátky 2 jarní cibulky, nadrobno 2 velké hrsti nahrubo nakrájeného čerstvého koriandru směs salátových lístků ZÁLIVKA: 1 lžička nastrouhané citronové kůry 1 lžička nastrouhané pomerančové kůry 3 lžíce citronové šťávy 3 lžíce pomerančové šťávy 2 lžíce panenského olivového oleje 1/2 lžičky soli 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře pár kapek tekutého medu (podle chuti) POSTUP ■ Promíchejte suroviny na salát kromě salátových listů a prošlehejte přísady na zálivku. Zálivku zamíchejte do salátu a dejte do ledničky. ■ Mezitím v misce utřete máslo, tymián, šalvěj a parmazán. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte, rozdělte na čtvrtiny. Prsty opatrně uvolněte kůži na všech kuřecích prsou. Vtiskněte pod ni vždy 1/4 bylinkového másla. Maso dejte na talíř, zakryjte a dejte na 30 minut do chladničky, aby máslo ztuhlo. ■ Troubu předehřejte na 220 °C. Vychlazená kuřecí prsa položte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je olejem. Osolte a opepřete. Pečte 10 minut. Troubu zmírněte na 200 °C. Kuře potřete vypečenou šťávou. Pečte ještě 15–20 minut, aby se maso propeklo. Nechte ho pár minut odpočinout a nakrájejte na plátky. ■ Pak do salátu vmíchejte salátové listy a podávejte ho k masu. Jezte s pečivem podle chuti. Na zdravý salát z čerstvých surovin si zajděte do bistra HOME OFFICE Bistro & Coffee (patro +2).KEDLUBNOVÉ SKLENIČKY
INGREDIENCE Na 4 porce: 2 lžíce strouhanky (nejlépe japonské Panko) 2 lžíce mletých mandlí 4 lžíce olivového oleje 2 špetky mletého koriandru a mletého fenyklového semínka sůl a čerstvě mletý pepř 80 g anglické slaniny, na kostičky a opečené dokřupava 300 g kedlubny, oloupané a na kostičky 2 hrušky, zbavené jádřince a na kostičky cca 2 hrsti salátu 1 lžíce kaparů v soli, propláchnutých a osušených ZÁLIVKA: 150 g bílého jogurtu 1 lžička medu 2 lžíce smetany ke šlehání 1 lžička dijonské hořčice 1 lžíce citronové šťávy (podle chuti) POSTUP ■ Strouhanku a mleté mandle opečte na oleji dozlatova. Přidejte koření, osolte a opepřete, odstavte a nechte vychladnout. ■ Smíchejte přísady na zálivku a dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. V míse promíchejte opečenou slaninu, kedlubny a ovoce. Vmíchejte zálivku. ■ Salátové listy rozdělte do skleniček – snažte se je postavit podél stěn, doplňte kedlubnovo-ovocným salátem. Podávejte posypané ochucenou strouhankou a kapary. Skleničky na tento salát zakoupíte v prodejně Potten & Pannen (patro -2).INSPIRACE Další nápady na netradiční a zdravé recepty najdete v kuchařce Lehká kuchyně, LUXOR, (patro –2, –1).
DO PRÁCE Zdravý oběd nebo svačinu si můžete zakoupit v Supermarketu ALBERT (patro -2) a v UGO Salaterii (patro +2).