Fenomén jménem hygge

Hygge. Slovo, které slyšíme v poslední době skloňovat ve všech pádech a ze všech stran. Proč být tzv. hygge a o co vlastně jde, se dočtete v následujících řádcích.

Dobrý den a vítejte! Nebo také "Hei, og velkommen!"

Pohodlně se usaďte, nalijte si sklenku dobré skotské nebo heřmánkového čaje a pojďme vstoupit do skandinávského světa hygge :). Co to ale vlastně to hygge je? V dánském slovníku se můžeme dočíst, že se jedná o pohodlí. Ale říct, co je hygge, to nejde úplně jednoznačně! Hygge musí najít každý sám v sobě a pro každého ve finále znamená něco jiného. Důležité je užívat si života co nejvíce podle sebe sama, protože hygge nemá žádná pevně stanovená pravidla.

Hygge - Fenomén útulna, Hygge - Tajemství spokojeného života, Hygge - Prostě šťastný způsob života, Hygge - Cesta ke štěstí, vše NEOPalladium, (patro -2, -1).


V jednoduchosti je síla

Skutečným klíčem k lidské spokojenosti je úplně jednoduchá věc. Rovnováha. Podstata severského hygge je v návratu k základům, zjednošením našich životů, a to jak psychicky, tak i materiálně. Proč například mrhat naším drahocenným časem při úklidu prachu ze sbírky porcelánových slonů na polici, když je venku tak krásně? Vždyť i ten jeden nejmenší sloník má tu moc přinést nám štěstí ;). Nezahlcujme náš šatník ani domácnost milionem nepotřebných věcí. Pořiďte si pár kvalitních základních kousků prověřených desítkami let. Zeptáte-li se seveřanů, do jakého předmětu bežného užívání by investovali, 99 % procent vám odpoví židle. Ať už je to designová ikona Egg nebo třeba židle PK22 od návrháře Poula Kjaerholma. A proč je to tak? Protože na židli si sedáte xkrát denně a krásný a nadčasový design vydrží!

Židle ESCALDA, Á la Maison, (patro –1). Židle, Tchibo, (patro –2). Dětská houpací židle, Tchibo, (patro –2). Ratanová židle, Tchibo, (patro –2).


Vypěstujte si vlastní hygge

Pro severské státy je typická láska k přírodě, ale také mít její kus přímo ve svých domovech. Zaskočte tedy do blízkého květinářství a nakupte tolik květin, kolik unesete :). Pokud patříte mezi ty, co zapomínají na zalévání, nic nezkazíte několika sukulenty nebo kaktusy. Nejenže přežijí skoro vše, ale zároveň vypadají úžasně "designově" :). Až jim budete doma hledat to správné místo, držte se lichého počtu (totéž platí i o svíčkách). Pokud ale máte pocit, že pěstování rostlin není pro vás, ale přece chcete být hygge, pokuste se jednou týdně svůj domov ozdobit květinou řezanou.

 Holandské květiny, (patro –2). 


Fettisdagsbullar semlor

Co to? Švédský kříženec buchty s větrníkem. Sladký dezert, který musíte ochutnat!

Ingredience:

  • 375 g pšeničné mouky
  • 75 g másla
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 4 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 vejce rozšlehané se lžičkou vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 125 g mletých spařených mandlí
  • 120 g moučkového cukru
  • 250 ml šlehačky
  • 2–3 kapky extraktu z hořkých mandlí
  • 1 bílek
Postup: 1. V polovině množství vlažného mléka a špetky cukru rozpustíme kvasnice a necháme je vzejít. 2. Zbytek mléka s vodou smíchame s cukrem, solí, rozpuštěným máslem, kardamomem a trochou mouky, našleháme dohladka. 3. Přidáme vzešlý kvásek a zbytek mouky a vypracujeme pevné, hladké těsto. 4. Povrch těsta posypeme trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 40 minut nebo až těsto zdvojnásobí svůj objem. 5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, důkladně ho propracujeme rukama, pak z něj vyválíme váleček, který nožem rozdělíme na 12 částí, a z nich vytvoříme bochánky. 6. Vršky bochánků potřeme vejcem s trochou vody a dáme péci do trouby vyhřáté na 220°C na cca 10 minut. 7. Upečené buchty přendáme na mřížku nebo na utěrku a necháme vychladnout. Poté z nich opatrně odkrojíme vršky a vyjmeme trochu střídky. 8. Zbylé středy buchet smícháme v misce s pomletými mandlemi, bílkem, mandlovým extraktem, cukrem a pokud je třeba, troškou mléka, vše důkladně promícháme a vypracujeme hladký krém. 9. Buchtičky před samotným podáváním naplníme mandlovým krémem, ozdobíme polévkovou lžící šlehačky, přiklopíme vršky a posypeme skořicovým cukrem.
 
#vsechnastories