Dýňové radovánky

Halloweenské radovánky jsou v plném proudu nejen v Americe! Vyzkoušeli jsme recepty na dýňové delikatesy i dýňové dekorace. Inspirujte se naším dýňovým menu.
Taky máte pocit, že je všude nějak oranžovo? Nejen, že venku se zabarvily stromy, ale v obchodech, na stránkách magazínů i na webu vládne oranžová. To se k nám konečně dostaly dýně. Původně symbol amerického svátku Halloween (31. 10. večer před Svátkem všech svatých) se pomalu dostává také do českých domácností. A bere to rafinovaně – přes kuchyň.
Dýně je totiž vděčná ingredience. I čerstvá má charakteristickou krémovou konzistenci a nasládlou chuť. Její největší deviza spočívá v tom, že ji lze využít jak pro přípravu sladké, tak slané kuchyně – z jedné dýně tak teoreticky klidně připravíte tříchodové menu. A jak na ni? Pokud netrpíte nemocí ostrých nožů (tedy že se jako já pořežete okamžitě, jakmile jsou nože nabroušené), je lepší vyzbrojit se na zpracování dýně velkým ostrým nožem a následně velkou lžící nebo menším zahnutým nožíkem. Záleží na čerstvosti.
Jako první jsem za vás vyzkoušela obligátní dýňovou polévku. Znáte to, „polívka je grunt…“. No tak tahle je opravdu grunt. A přitom tak jednoduchá…
DÝŇOVÁ POLÉVKA
Ingredience:
Na závěr (a to už jsem se opravdu začínala divit) jsem stihla ještě dýňový cheesecake. Absolutní podzimní lahoda, jejíž příprava nezabere ani 20 minut.
DÝŇOVÝ CHEESECAKE
Ingredience:
Směs vylijte na sušenkový základ ve formě. Pečte cca 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C – zkrátka dokud povrch koláče nezezlátne.
Na další experimentování už by to chtělo další dýni, tu seženete třeba v Albertu, patro -2 (ta moje první byla od kamarádů ze zahrádky). Dýňová i slunečnicová semínka pořídíte v dm drogeriemarkt.
A pokud vás chuť dýně nenalákala nebo pokud jste šikovnější než já a dýni zvládnete „vydlabat“, můžete si z ní vytvořit halloweenské dekorace. Pro ty méně zdatné (tedy i pro mě) je tu vždycky Á LA MAISON (patro - 1) a Holandské květiny (patro -2), kde už mají podzimní dekorace předem připravené :)
PS. Díky své sladké chuti se dýně skvěle hodí také jako základ pro podzimní freshe a smoothies. Pro ideální kombinace se inspirujte u stánku UGOVA ČERSTVÁ ŠŤÁVA, patro - 2.


- 1 kg dýně nakrájené na kostky
- 3 lžíce másla
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- bobkový list
- 300 ml mléka
- 900 ml zeleninového vývaru (čím silnější, tím lepší)
- zázvor dle chuti
- citronová šťáva dle chuti
- sůl
- pepř
- zakysaná smetana dle chuti
- dýňová semínka dle chuti
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 255 g dýně, krájené na kostičky cca 1 cm (máslová nebo hokaido)
- mořská sůl, pepř na ochucení dýně
- velká hrst špenátu, krájeného najemno
- 2 lžíce nasekané petržele, bazalky nebo tymiánu
- 3 lžíce slunečnicových semínek
- 30 g čerstvě strouhaného parmezánu
- 100 g kozího feta sýra
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 2 velká šťastná vejce
- 180 ml mléka
- 2 hrnky mouky (Kitchenette používá bezlepkovou)
- 4 lžičky prášku do pečiva (Kitchenette používá z vinného kamene bez fosfátů)
- 1 lžička mořské soli

- 500 g polotučného tvarohu
- 200 g lučiny
- 50 g třtinového cukru
- 250 g dýně
- 60 g másla
- 3 vejce
- 250 g sušenek (kořeněné Lotus, Bebe dobré ráno, nebo kombinace)
- skořice dle chuti

