3 vynikající recepty, které vás zahřejí

V chladné části roku pohladí na těle i na duši krémové polévky a kořeněné dušené pokrmy v orientálním stylu. Chybět ale nesmí ani voňavé teplé nápoje.

DÝŇOVÁ POLÉVKA S VANILKOU 

Ingredience pro 4 osoby:
  • 1 kg dýně hokkaido (nemusí se loupat)
  • 2 lžíce másla
  • 1–2 lžíce medu
  • 700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml bílého vína
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 vanilkový lusk, rozříznutý, vyškrábnutá dřeň
Postup: Troubu předehřejte na 160 °C. Dýni rozřízněte, zbavte semínek a nakrájejte na kusy. Rozložte je na plech, poklaďte plátky másla a pokapejte medem. Pečte přibližně 1 hodinu do změknutí dýně (zkoušejte to průběžně vidličkou). Upečenou dýni pokrájejte, zalijte většinou horkého vývaru a rozmixujte dohladka. Plech, na němž se dýně pekla, vypláchněte zbývajícím vývarem a přilijte ho k rozmixované dýni spolu se smetanou a vínem. Osolte, opepřete, přidejte vanilkový lusk, přiveďte k varu a krátce povařte. Vyndejte lusk a podávejte (třeba s kopečkem šlehačky a bylinkami). TIP: Na klasiku vynechte med a vanilku a polévku ochuťte navíc muškátovým oříškem a/nebo (pečeným) česnekem. Víno lze nahradit dalším vývarem. Polévku naslano dále můžete zakápnout dýňovým olejem a posypat opraženými dýňovými semínky, doplnit chilli papričkou, krutony a pažitkou či kapkou lanýžového oleje.

Na výborné krémové polévky si zajděte do UGO Salaterie (patro +2). Ingredience na dýňovou polévku prodává supermarket Albert (patro –2). 


KUŘE SE ZELENOU HARISSOU 

Ingredience pro 4 osoby:
  • 2 čerstvé dlouhé zelené chilli papričky
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • strouhaná kůra z 1 biocitronu + 1 biocitron nakrájený na klínky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • lžička mletého římského kmínu
  • 125 ml olivového oleje
  • 1/2 svazku čerstvého koriandru
  • 4 kuřecí stehna, přepůlená v kloubu
  • 375 ml vroucího drůbežího vývaru
  • 300 g kuskusu
  • 400 g dýně, nakrájené na 1cm kostky
  • sůl
Postup: Na přípravu harissy dejte do robotu chilli papričky, česnek, citronovou kůru, 1/2 lžičky koriandru a 1/2 lžičky římského kmínu, 80 ml olivového oleje, čerstvý koriandr i se stonky, osolte a rozmixujte na pastu. Polovinou potřete kuřecí stehna a nechte 30 minut marinovat. Troubu předehřejte na 200 °C. Do odstaveného vroucího vývaru v rendlíku vmíchejte kuskus. Nechte 5 minut odpočívat, až se tekutina vstřebá. Pak načechrejte vidličkou. Přidejte dýni, 1 lžíci olivového oleje a zbylý mletý koriandr a římský kmín. Osolte, promíchejte a nasypte do pekáče. V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte na něm stehna dozlatova. Rozložte kůží nahoru na kuskus, doplňte klínky citronu a pečte 45–60 minut, až bude maso propečené. Při podávání zastříkněte šťávou z pečeného citronu a ozdobte zbývající harissou.

Na kořeněných jídlech v orientálním stylu si pochutnáte v restauracích El Emir, Chanchala Indian Taste, MONGOLIAN BBQ JURTA a Thai-Thai & Ramen (patro +2). 


MASALA CHAI 

Ingredience pro 4 osoby:
  • 500 ml vody
  • 1/2 svitku skořice
  • 4 tobolky kardamonu, rozlomené
  • 4 hřebíčky
  • 1/2 hvězdičky badyánu
  • 2 silné plátky čerstvého zázvoru
  • 2 zarovnané lžičky sypaného černého čaje
  • 500 ml plnotučného mléka
  • med podle chuti
Postup: V rendlíku přiveďte na středním ohni k varu vodu s kořením a zázvorem. Vypněte a nechte 15 minut stát. Pak znovu přiveďte k varu a vsypte čaj. Opět vypněte a nechte 4 minuty louhovat. Přeceďte, vmíchejte mléko a med podle chuti. Krátce zahřejte a podávejte.

Lahodné kořeněné nápoje můžete vyzkoušet i v kavárnách Costa Coffee (patro 0) a Starbucks (patro –1 a –2). 


Recepty a fotografie převzaty z kuchařky Koření z Edice Apetit, prodává LUXOR (patro –1 a –2). 

 
#vsechnastories