2 + 1 tipy na sladké mlsání bez cukru
Ujíždíte si na sladkém, ale po každé čokoládové tyčince či koláči pak máte výčitky? A věděli jste, že můžete mlsat i bez cukru? Připravila jsem pro vás 3 recepty inspirované Sarah Wilson. Jednou z nejlepších světových blogerek, která vydala skvělou knížku plnou tipů a receptů, jak cukr ze svého života vystrkat pryč.
Mnoho lidí se obává, že to bez cukru nejde. Číhá na nás na každém rohu a člověk se na něm za svůj život stává psychicky závislým. Máte cukr jako berličku při únavném dni, nebo po sladkém zákusku saháte po každém obědě, a to i když jste vlastně dobře najedeni? Hromadu cukru najdete dnes v obyčejné müsli tyčince, v grilovací omáčce i v nízkotučném jogurtu.
Já sama cukr v jídelníčku mám - když zatoužím po dortíčku v kavárně, prostě si jej dám. Sama jsem však testovala, že pokud si dám pozor a zkusím cukr vyřadit úplně - jsem nervózní a není mi dobře. A to je důvod s tím něco dělat. Nechceme přeci být závislí - na čemkoliv nebo na komkoliv. Mrkněte se na inspiraci do Knihkupectví PALLADIUM (patro -1 a -2) a prolistujte si knížku Sladký život bez cukru, jehož autorkou je food bloggerka Sarah Wilson. Zjistíte, že i bez cukru se dá vařit chutně, nápaditě a navíc - o mlsání nepřijdete.
DOMÁCÍ GRANOLA
Že si nedokážete představit snídani bez sladkého křupání? Zkuste se někdy mrknout na etiketu vašich cereálií a zděsíte se. Každé ráno totiž do sebe nasypete několik gramů cukru, který bezmyšlenkovitě před odchodem do školy či práce do sebe vhrknete - ani nevíte jak. Připravte si domácí granolu - je to ten nejjednodušší recept na světě. A pokud si pořídíte nějaké hezké skleničky - máte prima dárek i pro kolegyni v práci či maminku.
Co budete potřebovat:
3 hrnky neslazených kokosových vloček
2 hrnky oříšků - mandle, kešu, vlašské, pekanové a dýňová semínka
2 lžíce chia semínek
1 lžička mleté skořice
5-7 lžic rozehřátého kokosového oleje
3 lžíce rýžového sirupu
Postup:
Troubu si předehřejte na 180 °C a vyložte plech pečícím papírem. Větší oříšky opatrně nasekejte na menší kousky nožem a poté všechny ingredience smíchejte a rovnoměrně rozložte na plech. Pečte dozlatova cca 10-15 minut.
Jakmile je granola hotová - nechám na vás, zda si oblíbíte jen lehce nazlátlou či více propečenou - vytáhněte plech z trouby a nechte vychladnout. Nejlépe vám bude granola chutnat čerstvá s bílým jogurtem, dá se však v zavařovací sklenici uchovat cca týden. Granolu si můžete přibalit také do práce či školy jako rychlou svačinku plnou oříškové energie a nahradit tak zrádné müsli tyčinky.
[caption id="attachment_13932" align="aligncenter" width="600"] [/caption]
NANUKY Z AVOKÁDA A KOKOSU
Milujete zmrzlinu a neumíte si představit víkendové koukání na film bez kyblíčku plného zmrzlého štěstí? Ani o to nemusíte přijít. Připravte si doma lahodné nanuky, kde namísto cukru dodáte tělu zdravé tuky z avokáda.
Co budete potřebovat:
1 velké zralé avokádo
1 hrnek kokosové smetany
šťáva z 1 limetky
3 lžíce kokosového mléka
1 lžíce rýžového sirupu
1 lžička chia semínek
špetka soli
Postup:
Všechny přísady rozmixujte robotem či ponorným mixérem do krémova. Lžicí přendejte směs do formiček na nanuky. Vložte do nich držátko či tyčinky a dejte do mrazáku na několik hodin zmrazit.
OVOCE S KARAMELIZOVANOU SMETANOU
Dezertem plným chuti bez cukru můžete překvapit i vaši návštěvu. Tento recept Sarah prý poradila herečka Gwyneth Paltrow, která jej vymyslela jako "překvapení z lednice", když nestíhala připravit klasický koláč. Jediná speciální věc, kterou budete potřebovat je zapékací miska. Máte? Pak už to bude jednoduché.
Co budete potřebovat:
950 g borůvek, malin či ostružin (můžete použít i zmražené)
250 g mascarpone
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce smetany ke šlehání
1 velké vejce a 1 bílek
2 lžíce rýžového sirupu
semínka z 1 vanilkového lusku
špetka soli
(4-6 porcí)
Postup:
Rozpalte si gril v troubě a rošt posuňte do spodní poloviny. Nasypejte ovoce do zapékací misky. Ostatní přísady rozmíchejte v míse, až vznikne krémová směs. Touto směsí přelijte připravené ovoce. Mísu vložte na gril a pečte cca 5-10 minut. Jakmile začne vršek dezertu karamelizovat a hnědnout, je čas vytáhnout dezert z trouby. Ihned můžete servírovat. Úplně nejlépe chutná lžičkou přímo z mísy. :)