Užijte si (ne)tradiční Velikonoce

Velikonoce jsou tady a s nimi přichází nejen radost z probouzejícího se jara, ale také příležitost pro rodinné setkání, tvoření a zábavu. Udělejte si s dětmi nebo s přáteli kreativní sváteční dny a nahlédněte do našeho velikonočního průvodce plného tipů na (ne)tradiční pečení, zdobení i aktivity.

Velikonoční pečení: Kraslicové sušenky

Začít musíme jak jinak než v kuchyni. Vyzkoušejte letos namísto klasického beránka něco modernějšího a upečte si křehké kraslicové sušenky. Nejen že si na nich pochutnáte vy i koledníci, ale také budou skvěle vypadat na velikonoční tabuli. 

Co budete potřebovat:

Máslo 200 g
Cukr moučkový 500 g
Mouka špaldová 300 g
Med 1 pl
Čaj černý sypaný 1/2 čajové lžíce
Vejce 2 ks
Kakao holandské 1 pl
Potravinářské barvivo 2 čajové lžíce
Cukrové zdobení 30 g

 

Jak postupovat: 

1. Smíchejte máslo, cukr moučku, med, čaj a 1 vejce v míse na pružné těsto. Zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 2 hodiny.
2. Těsto rozválejte na 3 mm vysoký plát a vykrajujte pomocí vykrajovátka vajíčka. Pečte 10 minut při 180 °C.
3. Připravte polevu z bílku a cukru. Část polevy smíchejte s kakaem pro postřik. Zbylou polevu rozdělte a obarvěte potravinářským barvivem.
4. Sušenky ozdobte polevou a cukrovými zdobeními.
 
Pokud se vám nechce sušenky zdobit, zastavte se v prodejně Tescoma pro praktické razítko na sušenky se šesti velikonočními motivy. Raznice jsou vyměnitelné, takže je můžete použít i při jakékoliv další příležitosti
 
 015
Razítko na sušenky DELÍCIA 6 velikonočních motivů, Tescoma, orientační cena 289 Kč
 

Originální způsoby barvení vajíček 

Překvapte letos koledníky kraslicemi, které jen tak u někoho nedostanou. Máme pro vás hned 3 tipy na moderní zdobení velikonočních vajíček.

Krajkovaná vajíčka

Na výrobu krajkovaných vajíček budete potřebovat zbytky bílých krajkovaných látek. Využít můžete například části záclony nebo ubrusu. Látku nastříhejte na obdélníčky a zabalte do nich vejce. Krajku připevněte na vajíčku tenkou gumičkou.

Následně si připravte jakoukoliv barvu na vajíčka v horké vodě a přimíchejte 4 lžíce octa, aby barva lépe držela. Vajíčko s látkou ponořte na pár minut do barvy a nechte ho uschnout. Na konec opatrně odstraňte krajku a vajíčko je na světě. 

Barvení pomocí těstovin

V kreativitě se meze nekladou, a to dokazuje i netradiční technika barvení vajíček pomocí syrových těstovin. Kolínka vysypte do misky, nebo plastové nádoby. Nakapejte na ně libovolnou barvu, využít můžete třeba temperu. Barvu s těstovinami pořádně promíchejte, aby se kolínka řádně obarvily.

Poté položte navrch uvařené vajíčko a začněte s miskou třepat tak, aby se vajíčko postupně otáčelo a obarvovalo. Barvu na vajíčku nechte uschnout, otřete ho a hurá s ním do ošatky.

Kropenatá vajíčka 

Výhodou této metody je, že k ní nepotřebujete světlá vajíčka, ale vystačíte si i s obyčejnými hnědými. Vajíčka nejprve kompletně nabarvěte libovolným potravinovým barvivem. 

Poté sáhněte po vyřazeném kartáčku na zuby a namočte ho do hnědé, nebo černé barvy. Palcem postupně přejíždějte přes štětiny kartáčku tak, abyste vajíčko ze všech stran postříkali. Pak jen nechte zaschnout.

016

Vajíčka a všechny potřeby na jejich zdobení seženete v Palladiu v supermarketu Albert.

Jaro v interiéru

Přivolejte si jarní náladu tím, že si vyzdobíte domácnost. Roztomilé povlaky na polštáře pořídíte v prodejně SCANquilt v patře -2. Tematickou porcelánovou sadu Spring Fantasy od německé porcelánky Villeroy & Boch se zaječí rodinou pak koupíte v prodejně Potten & Pannen Staněk.

011

Povlak motiv zajíčci, kraslice zelenomodrá, 490 Kč; Povlak motiv zajíčci bezovozelená, 490 Kč (oba produkty z prodejny SCANquilt);  Spring Fantasy váza ve tvaru vejce zaječice babička Emma, 2 100 Kč; Spring Fantasy hrnek, zajíčci Anna a Paul, 640 Kč; Spring Fantasy hrnek, květinová louka, 640 Kč; Spring Fantasy mísa na ovoce zaječice Anna, 1060 Kč; Spring Fantasy miska zaječice, 695 Kč (všechny produkty z prodejny Potten & Pannen - Staněk)

Návod na tradiční pletení pomlázky

Pokud každý rok pomlázku kupujete, udělejte letos výjimku a zkuste si ji doma sami vlastnoručně uplést. Pletení pomlázky není vůbec složité a může být skvělou aktivitou nejen pro mužskou část rodiny. 
 
1. Natrhejte, nebo kupte vrbové proutky a zkuste si pomlázku uplést doma 
2. Připravte si 8 zhruba stejně silných vrbových prutů a jeden slabší si nechte na uvázání pomlázky. Hodit se vám budou také zahradnické nůžky a ostrý nůž.
3. Proutky si srovnejte v dlani a nůžkami je zarovnejte do stejné délky.
4. Slabší proutek seřízněte nožem a pak jej vetkněte mezi silnější konce prutů. 
5. Svazek jím omotejte a vytvořte si tím rukojeť pomlázky.
6. Začátek pletení si usnadníte tak, že si pruty rozevřete do vějíře a rozdělíte je na dvě čtveřice.
7. První prut zprava povede doprostřed levé čtveřice a následně jej vrátíte zpět na pravou stranu.
8. Poté vezmete první proutek zleva, protáhnete jej uprostřed mezi pruty napravo a vrátíte doleva. Pravidelně tímto způsobem střídejte levou a pravou stranu.
9. Na horním konci pomlázku svažte pevně provázkem a přečnívající konce ustřihněte.
10. Pomlázku si dozdobte barevnými pentličkami.
 
014

Výslužka, která dětem nezkazí zuby

Velikonoce nemusí být jen o sladkostech. Udělejte dětem radost tím, že si pro ně přichystáte trochu jinou koledu. Celou řadu veselých dárečků nabízí obchod Claire’s v patře -1 a barevné taštičky na dárečky zase prodejna Albi v patře -2.

012

Sáček šedý s vajíčky, Albi, orientační cena 35 Kč; Velká taška zajíček s vajíčkem, Albi, orientační cena 40 Kč; Terry Cloth Duck Yellow Bucket Hat, Claire’s, orientační cena 354 Kč; Spring Daisies Plush Bunny Ears Headband, Claire’s, orientační cena 295 Kč

Originálním dárkem, který sice vypadá k nakousnutí, ale nezkazí dětem zuby, je balíček Flower Bunny z voňavého Lush. Tato velikonoční limitovaná edice obsahuje batůžek ze 100% bio bavlny, ve kterém na děti čeká duhová ovocná koupel, pěna a koupelové dobrodružství s mimozemským citrusovým zajíčkem.

013

Flower Bunny, LUSH, orientační cena 1 050 Kč

Palladium vám přeje Veselé Velikonoce plné lásky, radosti a harmonie. A nezapomeňte, že naše obchodní centrum má otevřeno i během svátečních dní, tak se u nás zastavte pro nové kousky z jarních kolekcí. 

Kromě Velikonočního pondělí bude o svátky ale otevřená také unikátní výstava Tajemná Indonésie – Tamtamy času, která zabaví a vzdělá velké i malé. Přečtěte si více o velikonoční otevírací době Palladia. 

Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Jejich ceny se můžou měnit.

Zdroj fotografií: Shutterstock a nájemci prodejen z PALLADIA

#vsechnastories #lifestyle #rady #Velikonoce