Velký módní průvodce pro svatební hosty

Svatební sezóna je v plném proudu! A pokud i vám přistála ve schránce pozvánka na oslavu spojení dvou lidí, bude se vám hodit naše inspirace, co si jako host vzít na sebe. Následující tipy vám pomohou dodržet etiketu a zároveň vypadat stylově a vkusně.

Hned na začátku si pojďme připomenout, že svatba je výjimečný den především pro novomanžele. Měli byste proto plně respektovat jejich přání, ať už se vám líbí nebo ne. Pokud má svatba jasně daný dress code, dodržujte ho. V opačném případě se držte všeobecně platných zásad, které vám pomohou vyhnout se nechtěným faux pas.

Oblečení volte podle formálnosti

Vhodné šaty na svatbu se odvíjí od formálnosti události a místa jejího konání. Pro formální svatby a svatby v kostele zvolte dlouhé šaty a pánové padnoucí oblek. Na poloformální a neformální svatby mohou dámy sáhnout po koktejlových šatech, nebo elegantní sukni a topu. Pánové pak po košili a společenských kalhotách.

1

Sienan Signia Heeled Slingbacks, Karl Lagerfeld; Cowl Neck Satin Midi Dress, Karl Lagerfeld; K/SIGNATURE RHINESTONE CLUTCH HANDPICKED BY HUN KIM; Karl Lagerfeld; Objemné kruhové náušnice, Mango, orientační cena 399 Kč

Pastelové barvy jsou ideální řešení

Při výběru svého svatebního outfitu byste měli dbát také na barvy. Na bílou a jí podobné odstíny, jako je béžová, rovnou zapomeňte. To jsou barvy patřící primárně nevěstě, případně pak ženichovi.

Vhodná není ani smuteční černá. Naopak skvělou volbou budou pro svatební hosty pastelové barvy, a to jak pro dámy, tak i pro pány. Připomínáme, že pokud novomanželé žádají, abyste přišli v určité barvě, respektujte to. Pozor ale, pokud bude mít ženich světlý oblek, vy byste měli zvolit tmavší variantu. V případě, že jde v černém obleku, pak byste měli mít také černý.

Naším tipem pro pány je olivový lněný oblek inspirovaný italským stylem z prodejny Anthony’s. Vyroben je ze 100 % ze lnu ve Francii, takže se nemusíte bát, že byste se v něm v parném dni zpotili.

2

Olivový lněný oblek Rimini, Anthony’s, orientační cena 6 990 Kč; Pánská bílá non- iron košile na manžetové knoflíčky, Anthony’s, orientační cena 2 490 Kč; Stříbrné manžetové knoflíčky, Anthony’s, orientační cena 990 Kč

Zvolte materiál, ve kterém vám nebude ani zima ani horko

Pokud se chystáte na zářijovou nebo říjnovou svatbu, vezměte si s sebou kousek, který vás zahřeje. Například ladící bundičku nebo sako. V létě naopak sáhněte po vzdušných materiálech, ve kterých bude moct vaše kůže dýchat. Svou práci skvěle odvede bavlna, len, hedvábí nebo satén, ze kterého je vyrobena i natahovací midaxi sukně z Marks & Spencer v populární Barbie růžové.

3

Top se zapínáním za krkem, ze směsi lnu, Marks & Spencer, orientační cena 2 229 Kč; Saténová natahovací midaxi sukně, Marks & Spencer, orientační cena 1 999 Kč; Lakované kožené sandály na špalíkovém podpatku, Marks & Spencer, orientační cena 1 799 Kč; Satin metal ring bag, Mango, orientační cena 699 Kč

Květinové vzory jsou vítány

Každá žena chce být krásná a zářit, dávejte si ale pozor, abyste to nepřehnali a zbytečně jste na sebe nestrhávali pozornost, která patří nevěstě. Hluboké výstřihy, krátké sukně či obří rozparky nechte raději ve skříni.

Na pozoru se mějte i s extravagantními vzory. Květinové vzory jsou naopak na letních svatbách vítány a vynést je může jak svědkyně, tak maminka nevěsty či ženicha nebo družička.

4

Kimonové šaty z viskózy, RESERVED, orientační cena 999 Kč; Lodičky s metalickým efektem, RESERVED, orientační cena 599 Kč; Kabelka crossbody, RESERVED, orientační cena 559 Kč

Obujte se pohodlně, abyste si akci užili

Pamatujte, že oblečení by mělo odpovídat místu, na kterém se bude svatba odehrávat. Zatímco na radnici, na zámku nebo v kostele budou lodičky s jehlovým podpatkem vypadat dokonale, na statku nebo na pláži si v nich akorát tak vyvrknete kotník. Na svatby v přírodě se obujte raději prakticky – do balerínek nebo sandálků na klínku.

Kromě šatů a sukní mohou svatební hostky zkusit i něco trochu jinačího a pořídit si elegantní kostýmek nebo sexy, ale stále decentní overal. Tento v baby blue odstínu seženete v prodejně Mohito.

5

Elegantní overal, Mohito, orientační cena 799 Kč; Lodičky na jehlovém podpatku, Mohito, orientační cena 999 Kč; Dlouhé ozdobné náušnice, Mohito, orientační cena 249 Kč; Páska do vlasů, RESERVED, orientační cena 259 Kč

Džíny a kraťasy na svatbu nepatří

Na závěr máme ještě pár rad pro vás, pánové. I v případě, že vyrážíte na neformální svatbu, nikdy si na sebe neberte džíny, košili s krátkým rukávem nebo kraťasy. Ze skříně vytáhněte raději jednoduchou košili, kterou zkombinujte s chino kalhoty. Celý outfit doplňte semišovými polobotkami nebo mokasíny.

6

Košile slim Masantal1, celio, orientační cena 899 Kč; Společenské kalhoty Boamaury, celio, orientační cena 1 119 Kč; Semišové boty Byron, celio, orientační cena 1 699 Kč

Vyobrazené produkty jsou k dostání buď v prodejnách nebo na jejich e-shopech, a to do vyprodání zásob. Jejich ceny se můžou měnit.

Zdroj fotografií: Shutterstock a nájemci prodejen z PALLADIA

#vsechnastories #fashion #lifestyle #rady #leto2024 # #