(Ne)tradiční cukroví, které musíte vyzkoušet
Máte raději tradiční cukroví, které znáte z dětství, nebo každý rok pokukujete po nových receptech, jimiž na Vánoce zazáříte? PALLADIUM si pro vás připravilo 6 druhů cukroví, co obstojí jak u zastánců tradičních vánočních dobrot, tak i u těch, kteří se nebojí experimentovat.
Vanilkové rohlíčky
Začneme klasikou, vanilkovými rohlíčky. Každá rodina jistě má svůj ozkoušený, po generace předávaný recept na tohle křehké cukroví. Všechny recepty se na první pohled podobají, přesto ale každý rohlíček chutná jinak. Pokud byste tentokrát chtěli vyzkoušet rohlíčky, které se doslova rozplynou na jazyku, jste tu správně.
Co budete potřebovat?
200 g máslové Hery
280 g hladké mouky
2 žloutky
špetku prášku na pečení
100 g vlašských ořechů
40 g cukru krupice
4 balení vanilkového cukru + moučkový cukr na obalení
Mouku spolu s práškem na pečení prosejte, přidejte nahrubo nasekané ořechy, cukr krupici a trochu vanilkového cukru. Na vrch rozdrolte máslovou Heru a přilijte 2 žloutky. Celou směs propracujte na hladké a kompaktní těsto. To dejte do mísy, přikryjte fólií a nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny. Pokud ale máte čas, nechte jej v chladu přes noc. Z vychlazeného těsta udělejte několik válečků a ty rozkrojte na stejně velké kusy. Vytvarujte z nich rohlíčky a pečte na vymazaném plechu při teplotě 160 °C přibližně 10 minut. Doporučujeme přidat do trouby hrneček s vodou pro zachování vlhkosti cukroví. Po vyndání z trouby chvilku vyčkejte, aby se rohlíčky nerozpadly, a potom je obalte ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Čokoládový fudge
Jestli máte doma čokoládového jedlíka, pak je tahle původem americká cukrovinka to pravé! Příprava čokoládového fudge zabere jen pár minut a hodí se na jakoukoliv oslavu během celého roku. Vánoční varianta voní po skořici a je plná lahodných ořechů. Uvidíte, že bude hned pryč.
Co budete potřebovat?
1 plechovku kondenzovaného mléka
400 g kvalitní čokolády
30 g másla
vanilkový extrakt
1 lžičku skořice
směs ořechů (je jenom na vás, jaké množství a druh ořechů zvolíte)
sušené ovoce, oříšky, kokos, mořskou sůl (nebo cokoliv jiného) na posypání
Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Poté do mísy přilijte kondenzované mléko a vanilkové aroma, přisypte skořici a míchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. Pokud chcete, aby chuť oříšků pořádně vynikla, orestujte je předem na pánvi a až poté je rozdrťte na větší kusy a přidejte do čokoládové směsi. Připravte si menší plech vyložený pečícím papírem a nalijte do něj vzniklou směs. Ozdobte preferovaným posypem, bezkonkurenční je mořská sůl v kombinaci s kokosem, ale kreativitě se meze nekladou! Až budete spokojeni, umístěte plech do lednice alespoň na dvě hodiny. Ztuhlý fudge nakrájejte na kostičky a podávejte.
Vosí hnízda
Tradiční cukroví, které nesmí chybět v žádné domácnosti. Už naše prababičky si bez něj neuměly představit Vánoce a na oblibě neztrácí ani dnes. Potěšte s ním své blízké i vy.
Co budete potřebovat?
160 g mletých piškotů + dalších cca 50 celých piškotů na přiklopení
60 g másla
2 lžíce holandského kakaa
100 g moučkového cukru
70 g mletých lískových oříšků
2 lžíce mléka
rum
50 g másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
Mleté piškoty smíchejte s cukrem, máslem a lískovými oříšky. Do středu směsi udělejte důlek, přilijte mléko a rum a postupně vypracujte kompaktní těsto. Nějakou dobu to potrvá, tak se nevzdávejte. Pokud ani po 10 minutách těsto nedrží, přidejte mléko, nebo rum podle vašich preferencí. Ve vedlejší misce si připravte náplň tak, že společně rozmixujete máslo, cukr a žloutek. Zakápněte rumem a ochutnejte. Tento proces opakujte, dokud s chutí nebudete spokojeni. Formičky na vosí hnízda si vysypte moučkovým cukrem, těstem pokryjte celý vnitřek formičky a střed naplňte krémem. Celé hnízdo zalepte piškotem a tento proces opakujte, dokud vám těsto nedojde.
Raffaello kuličky
Mandle ukrytá v jemném krému rozplývajícím se na jazyku a nezaměnitelná chuť kokosu. To jsou kuličky inspirované známými bonbony Raffaello. Díky PALLADIU si je o letošních Vánocích můžete připravit i u vás doma.
Co budete potřebovat?
1 plechovku kondenzovaného mléka
150 g strouhaného kokosu + na obalení
40 g másla
vanilkový extrakt
2 lžíce oříškového likéru, například Bailey‘s (můžete vynechat)
celé loupané mandle (cca 40 ks)
Na mírný plamen dejte rozpouštět máslo. V míse smíchejte kondenzované mléko, kokos, oříškový likér a přidejte pár kapek vanilkového extraktu. Jakmile je máslo rozpuštěné, přilijte ho ke zbytku ingrediencí a mísu dejte minimálně na hodinu odležet do lednice. Ze ztuhlé směsi tvarujte jednotlivé kuličky. Do každé vtlačte jednu mandli, znovu uválejte a na závěr obalte ve strouhaném kokosu. Vychlazené můžete servírovat.
Linecké cukroví
Vedle vanilkových rohlíčků a vosích hnízd nesmí během vánočních svátků chybět ani linecké cukroví. Připravte si křehké kousky s výraznou chutí ovocné marmelády podle tradičního receptu našich babiček.
Co budete potřebovat?
250 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
100 g máslové Hery
1 vejce
1 balení prášku na pečení
1 balení vanilkového cukru
citronovou kůru
marmeládu na pomazání (višňovou, rybízovou…)
Vyndejte máslo z lednice a nechce ho změknout. Mouku spolu s pečicím práškem prosejte, smíchejte se zbytkem ingrediencí a propracujte rukama. Hotové těsto by mělo být úplně hladké a nemělo by se lepit k válu. Takto připravené těsto dejte do mísy, zabalte fólií a nechte odležet v lednici, ideálně do druhého dne. Odležené těsto rozdělte na menší kusy, vyválejte ho na pomoučněném válu a vykrájené obrazce poté pokládejte na vymazaný plech. Troubu předehřejte na 150 °C a na dno vložte hrneček s vodou, abyste předešli přílišnému vysušení. Linecké cukroví se peče přibližte 10 minut, ale je třeba ho kontrolovat, protože velmi záleží na tloušťce jednotlivých kousků. Po vychladnutí spojte kousky pomocí marmelády. Za nás doporučujeme višňovou nebo rybízovou.
Baklava
Většina z nás si tento sladký zákusek spojuje s dovolenou a letními měsíci. Věděli jste ale, že v některých zemích patří mezi tradiční vánoční pochoutky? Obohaťte jím i vaše letošní Vánoce.
Co budete potřebovat?
1 balení těsta Filo
350 g rozpuštěného másla
400 g mletých ořechů (vlašské, pistácie, lískové) + na ozdobení
1 lžičku mleté skořice
80 g tekutého medu
250 g cukru krupice
150 ml vody
2 lžíce šťávy z citronu
Fila těsto se prodává mražené, proto je třeba ho jako první nechat rozmrazit. Během rozmrazování máte čas na přípravu speciálního sirupu. Do hrnce s vodou přidejte med, cukr a citronovou šťávu a přiveďte k varu. Na mírném plameni za stálého míchání vařte přibližně 15 minut. Rozmražené těsto si rozkrojte na polovinu, aby vám vzniklo 40 plátků, a položte na něj vlhkou utěrku, jednotlivé listy tak nevysychají. Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si formu, vymažte ji máslem a pusťte se do skládání. Do formy položte první list a potřete ho rozpuštěným máslem. Přidejte další list, potřete máslem a takto pokračujte, dokud nebudete mít navrstvených 10 listů. Na desátý list rovnoměrně rozprostřete ¼ mletých ořechů. Na ně opět položte list těsta, potřete máslem a opakujte, dokud jich nebudete mít na sobě 5. Posypte další čtvrtinou ořechů a celý proces opakujte. 5 vrstev těsta s máslem, ořechy, 5 vrstev těsta s máslem. ořechy a jako poslední krok navrstvěte všechny zbylé plátky těsta (10 plátků). Ostrým nožem nakrájejte na menší obdélníky, ozdobte ořechy a dejte péct na 50 minut. Pak přikryjte alobalem, abyste předešli spálení, a pečte dalších 20 minut. Vyjměte z trouby a okamžitě polijte připraveným sirupem. Nebojte se použít všechno množství, jedině tak dosáhnete chuti, kterou znáte z dovolených na Balkáně.
Největší výběr vychytávek na přípravu nejen vánočních dobrot najdete v prodejně Tescoma. Pro kvalitní a čerstvé suroviny se zastavte v Supermarketu Albert a pokud byste chtěli s přípravou sváteční pochoutek pomoct, zajděte do Marks & Spencer. Najdete tam celou řadu vánočních produktů, díky kterých si užijete ještě lahodnější svátky.