Kváskový chléb: Proč je lepší než běžné pečivo a kde ochutnat ten nejlepší?

Když si otevřete sociální sítě, můžete mít pocit, že jste se vrátili do roku 2020, kdy v nejistých dnech pandemie mnoho lidí začalo péct vlastní kváskový chléb, aby si zkrátili dlouhé chvíle. A dnes se kváskový chléb opět vrací na výsluní. Podle některých studií a majitelů pekáren je důvodem především jeho lahodná chuť a také to, že jde o zdravější variantu oproti klasickému pečivu. V čem konkrétně spočívá výjimečnost kváskového chleba a kde ochutnáte ten nejlepší kváskový chléb v Praze? To se dozvíte v dnešním článku.

Jak se liší kváskový chléb od klasického?

Hlavní rozdíl mezi kváskovým a klasickým chlebem spočívá v kynutí těsta, což ovlivňuje chuť, strukturu a nutriční vlastnosti chleba. Kváskový chléb se peče z těsta, které se připravuje z kvásku. Kvásek je směsí hrsti namleté celozrnné hladké žitné mouky smíchané s vlažnou vodou. Tato směs začne zhruba po čtyřech dnech kvasit a vznikne malý živý organismus.

Těsto na klasický chléb se připravuje z komerčně vyráběných kvasnic, které obsahují pouze kvasinky. Tento proces je sice rychlejší než u chleba kváskového, ale chuť i textura chleba se výrazně liší. Kváskový chléb má totiž díky přítomnosti bakterií z kvašení výraznější a komplexnější chuť. Klasické chléb je spíše jemnější a nevýrazný. Jemnější je i jeho kůrka. Oproti tomu kůrka kváskového chlebu má kůrku křupavou a jeho struktura je hrubší. 

Co se týká nutričních hodnot, kváskový chléb je na tom určitě lépe. Obsahuje totiž přes sto nejrůznějších mikroorganismů, kvasinek a přátelských bakterií, které upravují zažívání a prospívají naší střevní kultuře a zdraví celkově.

Proč je kváskový chléb zdravější?

Jak jsme už zmínili, kváskový chléb je pro většinu lidí nejen chutnější, ale z nutričního pohledu i zdravější volba v našem jídelníčku. 

Lepší trávení

Kváskový chléb může být pro některé lidi lépe stravitelný než klasický chléb. Podle některých studií působí kváskový chléb jako probiotikum, což znamená, že vláknina v chlebu pomáhá vyživovat „dobré“ bakterie ve střevech. Tyto bakterie jsou důležité pro udržení stabilního a zdravého trávicího systému.

Kváskový chléb má také nižší obsah lepku než jiné druhy chleba. Některé zdroje uvádějí, že kyseliny z kvašení v chlebu dokáží rozkládat lepek. Lidé s nesnášenlivostí lepku tak mohou zjistit, že kváskové pečivo je pro jejich žaludek stravitelnější.

Nižší glykemický index 

Konzumace kváskového chleba může pomáhat k udržení stabilní hladiny cukru v krvi stabilnější. To je způsobeno tím, že bakterie, které jsou obsaženy v kvásku ovlivňují i strukturu molekul v chlebu. Naše tělo je tak vstřebává pomaleji, což snižuje glykemický index chleba. To znamená, že po snědení krajíce kváskového chleba se vám hladina inzulinu nezvýší tak, jako po snězení chleba klasického.

Více minerálů a vitamínů 

Za předpokladu, že je váš kváskový chléb vyrobený z celozrnné mouky, bude přirozeně obsahovat zdravou dávku vlákniny, vápníku, železa, hořčíku, manganu, draslíku, fosforu, selenu, zinku, vitamínů B, vitamínů C a E, esenciálních aminokyselin a antioxidantů.

Jak poznat opravdu kvalitní kváskový chléb?

Poznat kvalitní kváskový chléb může být na první pohled trochu oříšek, existuje ale několik klíčových znaků, podle kterých můžete poctivý kváskový chléb rozpoznat od komerčních variant, které nejsou připravené podle tradičního postupu. 

  • Ingredience – pokud máte možnost zkontrolovat složení, vždy by mělo obsahovat pouze mouku, vodu, sůl a kvásek. Pokud výrobek obsahuje droždí nebo jiné chemické přísady například konzervanty, barviva nebo zlepšovače, nejedná se o poctivý kváskový chléb. 
  • Chuť – jestli testujete kváskové chleby ze svého okolí, zaměřte se na jejich chuť. Ty opravdu kvalitní budou oplývat výraznou, nakyslou chutí. Kyselost by rozhodně neměla být příliš silná, ale spíše jemná a komplexní.
  • Struktura – kváskový chléb poznáte také podle jeho typické struktury. Vnitřek chlebu je má nerovnoměrnou strukturu s většími i menšími póry. Pokud má chléb velmi jemnou nebo rovnoměrnou texturu, může to znamenat, že nebyl pečený správně. Kvalitní kváskový chléb má navíc křupavou, tmavou a pevnou kůrku.
  • Vůně – kvásek v chlebu vytváří specifickou jemnou, ale výraznou vůni, která je aromatická a zemitá. 

Jak si kváskový chléb vychutnat?

Kváskový chléb má skvělou chuť sám o sobě. Jeho chuť můžete ještě podtrhnout přidáním jednoduché domácí pomazánky a vychutnat si tak luxusní gastronomický zážitek. Naše nejoblíbenější pomazánky na kváskový chléb jsou:

  • Krémová pomazánka s červenou řepou – smíchejte 200 gramů krémového sýra, 100 gramů nastrouhané vařené řepy, 3 nakrájená vařená vejce, přidejte lžíci hořčice, osolte, opepřete a lahůdka je na světě!
  • Pomazánka s medvědím česnekem – spojte 200 gramů krémového sýra, jeden svazek nasekaného medvědího česneku, hrst pažitky, sůl, pepř a vychutnejte si jemnou pomazánku jako od babičky.
  • Avokádová klasika – smíchejte balení krémového sýra, najemno nakrájenou cibuli, zakápněte citronovou šťávou a přidejte jedno rozmačkané avokádo. Dle chuti osolte a opepřete. Mňam! 

Tip: Kde ochutnat skvělý kváskový chléb?

Patříte mezi milovníky kváskového chleba? Přijďte ochutnat poctivé chleby do nově otevřeného kiosku LOKAL BAKERS (patro –2). Najdete v něm širokou nabídku lahodného pečiva od lokálních řemeslných pekařů připraveného dle tradičních receptů bez přidaných chemických látek. Ochutnat můžete například nejrůznější druhy chlebů, francouzské croissanty, cookies, toustový chléb, hamburgerové bulky, křupavé řemeslné bagety a ty nejluxusnější koblihy pod sluncem. 

Závěr

Popularita kváskového chlebu roste a není se čemu divit! Jeho specifická chuť si získá všechny milovníky poctivého pečiva. Navíc vám kromě chuťových pohárků poděkují i vaše střeva – kváskový chléb je díky tradiční přípravě z kvásku snadno stravitelný a obsahuje velké množství živin a minerálů. Oproti klasickému pečivu vám tak nerozhodí krevní cukr, a navíc vám doma déle vydrží čerstvý – pokud ho zvládnete nesníst na posezení. Pokud nepatříte k těm, které by bavilo připravovat si kváskový chléb doma, rozhodně nezoufejte. Návrat k tradici si vychutnáte díky poctivým chlebům v kiosku LOCAL BAKERS (–2 patro) v Palladiu. Těšíme se na vás!

#vsechnastories #mňamky #tipy